5-те съвета за успех на Джесика Лонг

0
3609
views
успех

Независимо колко големи или малки са мечтите и целите ни, понякога имаме чувството, че нищо не се получава както трябва или просто имаме прекалено много трудности през, които трябва да преминем. Разбира се повечето от нас знаят, че щастието и шанса за успех идват, едва тогава, когато им платиш „цената“. Но най-лесният избор, който можем да направим и често избираме е просто да се откажем. Дори и да не се откажем, често намерението ни да правим това, което ни кара да се чувстваме щастливи се отлага във времето. Толкова дълго е отлагано, че идва момент, в който осъзнаваме, че годините са отминали и сме вече във възраст, в която риска е прекалено огромна и непосилна крачка. Живеем си „сигурни“ в работата, която имаме в момента, макар и да сме нещастни.

Може би проблема не е, че не можем да се справим с трудностите пред които сме изправени, а самият факт че не сме достатъчно борбени и решителни и лесно се отказваме. И въпреки всичко все още има хора, които преследват докрай мечтите си, докато ги превърнат в реалност. Хора, които ни изумяват със своята упоритост и позитивизъм. Един такъв пример за наистина борбена личност със силен дух и голяма амбиция е Джесика Лонг, която въпреки трудностите в живота си успява да сбъдне мечтата си. Целият й живот е олицетворение на това как никога не трябва да се отказваме и как винаги трябва да се стремим в това да постигнем мечтите или целите си. Тя споделя за нейните основни пет ключови стъпки за успех, които са и помогнали за реализирането на нейната цел. Но нека преди това да ви разкажа нещо повече за нея.

Таня преди Джесика Лонг

Джесика Лонг е родена на 29-ти февруари 1992 година в Сибир. Тя се ражда със заболяването фибуларна химемилия, което представлява частична или пълна липса на кости в долната част на краката (между коляното и глезена). След раждането си е била изоставена и настанена в сиропиталище, а по-късно осиновена от американско семейство. На 18-месечна възраст се налага ампутация до коляното и на двата й крака, за да могат да й сложат протези, с които да се научи да ходи.

5-те съвета за успех на Джесика Лонг

Колкото и странно да звучи, макар и с протези, Лонг никога не е спирала да спортува. Тя е практикувала най-различни видове спорт като: гимнастика, скално катерене, баскетбол, бягане, колоездене и кънки на лед. Много е харесвала гимнастиката, но след 6 години уроци, родителите и са били прекалено загрижени и притеснени за напрежението в коленете и протезните й крака. Затова се налага да се откаже от гимнастиката, но не и от спорта.

Всичко започва оттам, когато Лонг се научава да плува в басейна в задния двор на къщата на баба си и дядо си. Плуването остава единствения спорт, който за нея се превръща в начин на живот. Лонг винаги се е стремила да живее така както иска, да постигне това, за което мечтае без да намира оправдания и да се отказва. Най-голямата и мечта е да стане много добър плувец и да се състезава на параолимпийските игри.

Джесика Лонг по пътя към победата

Когато е на 10 години, тя се присъединява към първия си отбор по плуване. Когато е плувала, с останалите деца от отбора никой не е разбирал, че тя е с ампутирани крака докато не е излязла от басейна. В местния отбор се научава на четирите различни стила плуване (бруст, свободен стил, пеперуда и гръб). Джесика разказва, че първия път, в който се е опитала да плува в стил пеперуда и да прекоси цялата дължина на басейна си е мислила, че ще се удави. Oтново благодарение на нейната решителност и усърдност, днес Джесика Лонг държи световен рекорд по плуване в този стил.

Нейната първа международна конкуренция на параолимпийските игри е в Атина. Тя е най-младия член на американската делегация през 2004 година и печели 3 златни медала.
През годините, Лонг не спира да печели златни медали и да подобрява световни рекорди. Само за 2011 година печели 9 златни медала и подобрява 4 световни рекорда. Обявявана е за плувец на годината с увреждания, американска параолимпийска спортистка на годината, печелила е и ESPY за най-добра жена спортист с увреждания. До момента тя държи 14 световни рекорда.

5-te suveta za uspeh na Jessica Long 3

5-те съвета за успех на Джесика Лонг

В едно от интервютата си Джесика Лонг споделя:

„ Кой би могъл да си представи, че едно момиче с „увреждане“ от сиропиталище в Сибир ще бъде там, където съм аз днес?! Аз съм живото доказателство, че можете да постигнете мечтата си, без значение колко е голяма или малка!“

Решителност

Според Лонг решителността е много важна, за да имате успех в реализирането на Вашата цел. Точно това чувство поражда упоритостта, която й е допринесла много за нейната успешна спортна кариера.
Тя споделя, че когато е била малка децата са се катерили по един хълм в парка, близо до нейният дом. Въпреки, че не е разбирала как останалите деца могат да се изкачват така и да движат краката си по този начин, тя е била силно решена и тя да изкачи хълма. Макар и да е прекарала цял ден на прословутия хълм, да е падала милион пъти, тя се е изправяла и отново, и отново и е изкачила върха на хълма. Всеки трябва да има решителност!

Ясна представа / Визуализиране

Хубаво е да имате своите цели написани навсякъде. Дори визуализирайте тяхното изпълнение освен, че по този начин ще си създадете положителна емоция, ще успеете да се мотивирате.
Преди параолимпийските игри в Пекин, Джесика е имала своите цели за подобряване на рекорди, време и т.н. Те са били написани навсякъде – мобилния телефон, лаптопа, огледалото и на тавана. Дори е променила името на Internet Explorer-ра си на „Моите цели“. Преди да заспи, винаги си е представяла как вдигат победоносно ръката й на финала.
Когато си представяш целите си, когато има неща, които да ти напомнят постоянно за тях, би било много по-лесно да се съсредоточиш.

Опити

Много хора искат да се усъвършенстват в дадено нещо или област, но за да станеш добър, трябва много да практикуваш. Ще има дни, в които ще се чувствате изморени и изнервени, ще мразите това, което правите и такива, в които ще го обичате, но трябва да се придържате към него. Защото постоянството Ви и непрестанните опити са правилният път към истинският успех.
Джесика Лонг споделя, че има моменти, като човек, които не обича ранното ставане, да тренира в студения басейн. Затова още със събуждането си, тя мисли за басейна като за голяма гореща вана.

5-те съвета за успех на Джесика Лонг

Подкрепа

„Родителите и като цяло моето семейство са направили толкова много неща за мен, в най-различни отношения. Баща ми оставаше вкъщи в почивките си, за да мога аз да тренирам. Получих толкова голяма подкрепа и сила от тяхна страна, наличието на такава наистина е важна!“
Семейството е най-ценното и истинското нещо, което човек може да има. А тяхната подкрепа би била един хубав положителен тласък по пътя към на успеха.

Вяра

Имайте вяра, в себе си и не се подценявайте. Всички се раждаме равни, а в това какво ще постигнем, зависи единствено от нас. Дайте всичко от себе си и след това се наслаждавайте на своят успех.
Джесика споделя за вярата:
„Аз съм християнка. Вярвам в това, че Бог има план за всеки, а този за мен е да стана параолимпийски плувец, но част от неговия план е да вдъхновя хората, независимо дали те имат увреждане или не.“

5-те съвета за успех на Джесика Лонг

Забележка: снимките са предоставени от следните сайтове:
www.zimbio.com
www.siberiantimes.com
www.iorphan.com
www.randyreport.blogsport.com
www.washingtonpost.com