7 съвета как да отслабнете без диета

0
1833
views
диета

През годините борбата с килограмите нараства постоянно. Постигането на желаната фигура определено не е лесна задача. В повечето случай започването на диета, която сте прочели в дадена книга или Интернет не е най-доброто решение за Вашето здравословно състояние. Много от тях са крайни и лишават организма от нужни минерали, белтъчини, витамини, въглехидрати и др. Това води до възникване на болести, объркване на метаболизма и други дисбаланси.

Бързото качване на килограми и след това трудното им сваляне може да е породено от най-различни неща. В повечето случаи основните виновници, които пораждат наднормено тегло са вредните навици. Hай-често това са: бързото ядене, застоял начин на живот, често консумиране на вредна и калорична храна, липса на сън, но това са една малка част от вредителите, за които в повечето случаи дори не подозираме.

Най-доброто решение при по-задълбочен проблем е да се консултирате с лекар. В случай, че сте решили да спазвате диета най-добре е тя да е предписана от диетолог или да се обърнете към професионален и добър фитнес инструктор, който да Ви направи хранителен режим съобразен изцяло с вас. Ако към него добавите и тренировъчен режим резултата ще бъде видимо по-бърз.

7 съвета, затова как да отслабнете без диета

Това са съвети, които са изпробвани и знаем, че работят! Те не само могат да ви помогнат, да свалите излишни килограми, но биха подобрили до някаква степен и цялостното ви здравословно състояние. Стига да се приспособите към тях и да ги изпълнявате стриктно.

1. Психическа нагласа и мотивация

Голям процент от хората във възрастова група между 25 – 45 години имат напрегнато и забързаното ежедневие. Стреса определено влияе на здравето, както и на теглото. Забързаното ежедневие също носи своите негативи и принос за наднорменото тегло. Самият факт, че разполагате с ограничено лично свободно време ви подтиква да го пестите, но за сметка на това си създавате вредни навици. Единствено от Вас зависи да промените навиците си и да подредите ежедневието си така, че да имате време за всичко. Именно затова психическата нагласа за промяна, мотивацията, визуализираната цел, решителността, постоянството –  са най-важните качества, които трябва да притежавате, за да реализирате Вашата цел. Най-лесно е да започнете диета, благодарение на която да се чувствате отпаднали, да свалите едни лесни 2 килограма, след което да се откажете от диетата и да качите още 5 килограма.

Трябва да имате нагласата и постоянството да промените навиците си, не само за да свалите излишните килограми, но и за да подобрите здравословното си състояние.

2. Пийте повече вода

Водата е най-ефективна в борбата с наднорменото тегло, тъй като тя не съдържа никакви калории. С нея замествате всички останали газирани, негазирани безалкохолни и алкохолни напитки, които са висококалорични. Другите течни напитки могат да съдържат въглехидрати и натрий, които тялото да задържи и това да гарантира издуването на корема ви. Интересен факт, е че в повечето случаи, когато усещаме, че сме гладни всъщност сме жадни.
диета
Водата е изключително важна не само за това, че тя ще ви помогне да свалите по-бързо излишни килограми, но и защото е необходима за здравето на организма ви. Ако имате проблем с приема на вода (предпочитате всякакви безалкохолни напитки и водата ви се струва „скучна“ напитка), в такъв случаи добавете лимон или листа от мента, за да създадете различен вкус.

3. Избягвайте честото консумирането на бял хляб и тестените изделия

диета
Всъщност тестените изделия може да не повлияят много да фигурата Ви, стига да познавате организма си и да не прекалявате с тях. Консумирането на такъв тип храна трябва да бъде през деня, за да има време организма ви да я усвои. Също така приетото количество трябва да е съобразено и с физическата ви активност през деня. В противен случай всички въглехидрати, които не сме изгорили през деня моментално се трансформират в тъканни мазнини. Затова избягвайте консумирането на бял хляб с вечерята или ако не можете, заместете го с черен или пълнозърнест.
Ще имате най-голям резултат, когато спрете изцяло да консумирате бял хляб и тестени изделия и със сигурност ще се отрази най-вече в областта на корема.

4. И още малко любопитна информация за храненето..

Как да отслабнете ако не се храните правилно?! Не е нужно да спазвате диети, но е важно е да създадете режим според, който да свикнете да се храните.

Огромна грешка при повечето хора е, че последното им хранене е преди да си легнат. Така е, защото след залез слънце човешкия организъм забавя своите функции и се подготвя тялото за сън. Точно тази късна вечеря нарушава подготовката на организма за почивка, следователно нанася и вреда на здравето.

Какво се случва, когато се храните след залез слънце?

През деня след всяко едно хранене, панкреасът изработва инсулин, който разгражда въглехидратите. Чрез тях организма си доставя енергията, а мазнините се запазват като резервен източник. Докато през нощта адено-хипофизата отделя хормона на растежа, който участва в разграждането на мазнините. Когато се нахраните преди сън, организма подава сигнал към панкреасът и той започва да отделя инсулин. В същото това време е постъпил сигнал и към адено-хипофизата, че в организма има храна и не е нужно да се изразходват мастните запаси. Така всичко, което не изразходите като енергия и мазнини се натрупва в мастните депа.
диета
Най-доброто време за вечеря е часовия диапазон между 18 – 19 часа, но ако изразходите енергията си и пригладнеете можете да изядете една ябълка. Тя е едва 100 калории и е лека храна.

Не е необходимо да се отказвате от сладкото, но е задължително да го ограничите максимално. Приемането на сладко трябва да бъде до обедно време, за да може да изразходите калориите.
Най-добрият вариант е да заместите шоколадовите лакомства с мед, освен сладък той е и много полезен.

5. Правете кардио 30 минути на ден

Застоялия начин на живот без спортуване или достатъчно движение води до наднормено тегло. Малко хора осъзнават, че спорта не означава само красиво тяло, но и здраве за организма. Ако искате да свалите килограми няма да е достатъчно само да се храните правилно или да спазвате диета, трябва и да спортувате. Ако мислите, че фитнеса не е за вас, тогава практикувайте спорт, който ви харесва.
диета
Ако нямате достатъчно време, което да отделите в залата, можете да спортувате вкъщи и в допълнение по път за работа. Ако имате възможност замествайте автомобила с колело или в случай, че използвате обществен транспорт слизайте няколко спирки по-рано и ходете повече.
Друга много полезна и разнообразна алтернатива на спортуването са дългите разходки. Така през слънчевите и топли уикенди разходките в планината, могат да бъдат добра алтернатива. Освен здравословни за вас те са и много разтоварващи и разнообразяващи.
Когато изберете да спортувате вкъщи правете 30 минутно кардио всеки ден, в удобно за вас време. Резултата е гарантиран!

6. Спете по 30 минути повече на нощ

Независимо дали спите 5 или 8 часа, този половин час може да ви освежи, така че да направите по-добър избор за закуска. С други думи, когато човек се събуди сънен и не достатъчно отпочинал, той търси енергия, която открива в храната. Според експертите в такъв момент е по-вероятно да изберете храна с много захар и голяма калоричност, след която да пропуснете дневната си тренировка.
диета
Здравословно е да спите повече, например спокойния сън, който е с продължителност 7-8 часа не само е полезен, но и повишава метаболизма ви.

7. Стойката на тялото също има значение

Не забравяйте, че не само килограмите определят добрата физика, но и стойката, която имате. Старайте се да стойте добре изправени, за да имате красива походка и тяло.

Забележка: снимките са предоставени от WallpapersWide