Ароматерапия с тамян – ползи при различни състояния

0
235
views
Етерично масло от тамян

Ароматерапията може да има изключително много ползи както за здравите хора, така и за онези, които се опитват да се справят с някакъв здравословен проблем на момента.

И докато някои етерични масла, като например лавандулата и лайката, се радват на много голяма известност, то други са по-скоро доста непознати и малцина имат представа за техните ценни свойства и качества.

Етеричното масло от тамян

Едно от тези масла, които са доста непознати и за които се знае наистина малко, е етеричното масло от тамян. Всички познаваме неговия специфичен медитативен аромат, но малцина знаят какви ползи има от него.

Ефикасно при бронхит

Всички знаем, че маслото от лайка се прилага много често при ароматерапия, когато човек е болен от бронхит. Но знаехте ли, че тамянът също има доста полезни свойства, ако сте болни в момента?

Едно от неговите ценни качества е, че то действа като отхрачващо средство за прочистване на носните канали, синусите и бронхите. По този начин то облекчава дискомфорта, причинен в резултат на запушването и насърчава отхрачването на заседналия жилав секрет.

Подобрява настроението и концентрацията

Сладкият със смолисто дървесна нотка аромат е много успокояващ, което го прави полезен инструмент в борбата с хроничната тревожност. Освен че отпуска нервите, ароматерапията с тамян подобрява и настроението.

Прилагана редовно, тази практика намалява чувството на стрес и тревожност, като същевременно подобрява и способността за концентрация, когато имаме важно задачи. Освен това, стимулира и паметта.

Помага при кожни раздразнения

Ароматерапията с качествен тамян (етерично масло от тамян на добри цени можете да откриете на Pranarom.bg) показва ясно изразени противовъзпалителни качества. Ако ароматерапията се прави редовно, етеричното масло успокоява възпалената и раздразнена кожа.

Освен това, може да се постигне ефикасно намаляване на усещанията за зачервяване, подуване и сърбеж, без значение от причинителя.

Счита се, че ароматерапията с тамян помага за намаляване на риска от поява на кожни инфекции и спомага за стягане на порите, като по този начин насърчава бързото заздравяване при различни наранявания.

Кой трябва да го избягва

Макар че етеричните масла имат много ползи, трябва да знаете, че за домашните любимци те често могат да са токсични. Освен това е добре да се избягват от бременни и кърмещи, от възрастни хора с някои видове заболявания на кръвта и други.