5 причини да станеш Freelancer

0
1694
views
freelancer

В последно време доста популярна стана практиката да си Freelancer. За тези, които не знаят, Freelancer или Freelance worker е изборът да работиш това, което умееш, там където пожелаеш. Не си обвързан с работно време, работно място или задължително пътуване всеки ден от точка „А“ до точка „Б“.

freelancer

Ето и основните пет причини да изберете да станете Freelancer.

Причина 1 – разбирате от това, което работите

Това е може би най-важната причина. Ако сте програмист, маркетингов консултант, специалист в дигиталният маркетинг, графичен дизайнер или дори продавач-консултант на конкретна стока/услуга, не е необходимо да правите всичко това от офис. Това са професии, които позволяват в една или друга степен да бъдете навсякъде и да успеете да си вършите работата.

Причина 2 – намаляване на разходите

Достатъчно е само да освободите наетият от вас офис и разходите ви спадат драстично. Наем, такса поддръжка, противопожарни изисквания, изисквания за безопасност и работа, ежедневно пътуване от „А“ до „Б“ с градски транспорт, или разходи за гориво, ако ползвате автомобил.

Причина 3 – по-голяма продуктивност

Никой не може да ме убеди, че аз ще съм по-продуктивен, ако от 9.00 до 18.00 ч. стоя в офис и си върша работата. Има дейности, които може да свършите за един час, два или четири. Има работа, която ако свършите за четири часа, ви гарантира дохода или заплатата за един месец. Реално погледнато, ако сте специалист на свободна практика, можете да сте много по-продуктивен, защото вие разполагате с времето си, а не другите. Така може да планирате, да анализирате и да го използвате пълноценно.

Причина 4 – срещата се с много повече хора

Ако работите в офис, то шанса да срещнете нови хора е почти 10%. Ако работите като Freelancer, шанса да срещнете нови хора е обратно-пропорционален – 90%. Това е така, защото когато имате свободата да разполагате с времето си, имате и свободата да решите къде да го правите. София, Бургас, Варна, Пловдив, Монако, Лондон, Будапеща, Бали…, където поискате.

Причина 5 – ако ви пука за природата

Ако ви пука за природата, всичките изложени четири причини по-горе ще помогнат. Без градски транспорт, кола или мотопед, без натоварване на електричество, използване на хартия за ненужни разпечатки, инструкции и прочие. Можете да се движите пеш, или с велосипед, но това е в случаите, когато сте в града в който сте избрали да се позиционирате.

Бел.автор: От доста време следях публикациите на Марио Пешев по тази тема. Един доказал се в света WordPress Cultivator, който работи като freelancer. Писал е доста по тази тема и обича да „дразни“ 😀 околните със своето присъствие в едно кафе, друго, трето, няколко столици, Европа, Америка. Не завиждам за това къде е бил (а аз съм обиколил доста), а му завиждам за това, как може да разпредели времето си правилно, продуктивно и ефективно. От поне година аз мислих върху това, как работи той, и това как работя аз. Когато преди няколко дни взех решението да затворя офиса и да намаля значително разходите, да ви кажа честно – от дълги години не бях спал толкова спокойно и добре. Това решение е дори способно да те подмлади по начина, по който искаш ти. Не ми е било нужно една година за да разбера ползите от това да съм freelancer. Аз ги знам много добре. Просто е необходимо време да признаеш пред себе си, че една, две или три статии от друг човек са имали силата да ти повлияят достатъчно, за да осъзнаеш, че не винаги ти си прав и най-накрая да поемеш нужната отговорност. Така че – today is the beginning of the rest of your NEW FREELANCER life