Как да сменим двигателното масло на BMW 320D?

0
4352
views
как да сменим двигателното масло на bmw 320d

Не винаги е задължително да отидете в сервиз, ако ви се наложи да смените двигателното масло на BMW 320D. В същност, смяната на двигателно масло не е чак, толкова сложна процедура, що касае точно този модел и марка автомобил.

Продукти, които трябва да закупите първоначално

Смяната на двигателно масло на BMW 320D върви успоредно със смяна на въздушен и маслен филтър. Затова, когато купувате масло, е по-добре да закупите и тези два продукта, които ще бъдат сменени заедно с маслото.

Как да сменим двигателното масло на BMW 320D?Има различни видове масла. В зависимост от бюджета ви, може да изберете по-евтино и по-скъпо. За BMW 320D е подходящо Twin power Turbo 5W-30. Аз лично предпочитам да използвам оригинално двигателно масло от завода производител, като това, което е на снимката. Общото количество, което ще вие нужно е в порядъка на 5,5 л., затова трябва да си закупите общо 6 бутилки.
Така ще ви останат 0,5 л. за доливане след около година, година и половина. Въпреки че, цена от 22 лв./литър е висока в сравнение с другите, излиза по-евтино, тъй като дават пробег на автомобила от порядъка на 17-20 хил.км., преди следващата смяна. Също така, ще щадите двигателя. Но, пак казвам – всичко зависи от бюджета. Има толкова много различни масла, които са подходящи за BMW 320D и по-евтини.

Необходими инструменти

Ще са ви необходими предимно отвертки (обикновена, звезда и китайска звезда) в различни размери, ключ #32, както и една празна кофа м която ще се събира маслото.

Стъпка 1 – Премахване на старото двигателно масло

как да сменим двигателното масло на bmw 320dПърво – свалете кората под двигателя. Ще ви трябва обикновена отвертка и отвертка тип звезда.
Второ – свалете кора #1 на двигателя, показана на снимката. Ще ви трябват отвертка – звезда;
Трето – свалете кора #2 на двигателя, показана на снимката. Ще ви трябва отвертка – звезда;
Четвърто – пригответе празната кофа под пробката за маслото под колата и отвийте пробката. Старото масло ще започне да изтича.
Пето – Отвийте капачката #5 за маслото на двигателя, показана на снимката.

Това е. Сега трябва да изчакате докато старото масло изтече (около 45 минути) цялото в кофата под колата. През това време, може да свършите нещо друго, а именно:

Смяна на маслен филтър

Първо – отвийте с ключ #32 капачката за масленият филтър, показан на снимката с #3
Второ – извадете масленият филтър. Ще чуете, че маслото още по-силно започва да пълни кофата.
Трето – сложете новият маслен филтър, като не забравяйте да подмените гуменото уплътнения и да сложите новото в резбата на капачката. Ново уплътнение би трябвало да има в кутията на новият маслен филтър.
Четвърто – завийте обратно капачката на масленият филтър и със същия ключ затегнете. Не натягайте – капачката е пластмасова и да не я повредите.

Това е! Маслото все още изтича, или капе, затова е време да смените въздушният филтър.

Смяна на въздушен филтър

Първо – след като сте премахнали още в началото кора #2 от снимката, ще забележите, че под нея (точно където е тръбата за отвеждане на въздух нагъната като акордеон) се намира отделението за въздушният филтър. Трябва да развиете с отвертка тип еврейска звезда това отделение.
Второ – въпросното отделение има един болт, който е на много неудобно място. Затова, трябва да премахнете кората и филтъра на купето, маркирани с #4 на снимката.
Трето – след като развиете всички болтове на отделението за въздушен филтър, махнете старият и сложете новият.
Четвърто – поставяте обратно отделението, завивате болтовете и връщате кората с филтъра на купето в първоначалното им състояние.

Това е! Двата филтъра са сменени и е време да сменим и маслото. Старото вече е изтекло, така че следва…

Наливане на ново масло в двигателя на BMW 320D

Първо – завийте отново пробката на маслото под колата. Завийте я добре.
Второ – сложете кората под двигателя.
Трето – сложете кора #2 и #1 точно в този ред
Четвърто – налейте 5,5 л. масло в двигателя, точно там, където е мястото на капачката за масло на двигателя.
Пето – запалете колата и я оставете така една минута.
Шесто – извадете щеката, която отчита количеството масло, изчистете я, отново я поставете, и след 10 секунди я извадете, и вижте количеството ново масло в двигателя. Всичко трябва да е наред.

Това е цялата процедура по смяна на двигателно масло на BMW 320D, въздушен и маслен филтър. Не повече от 1,45 ч.

Препоръчвам, след като сте приключили да запалите колата още веднъж и да я оставите да поработи 3-4 минути.