Какво можем да правим със служебен автомобил

0
1022
views
Служебен автомобил Сеат

Служебният автомобил може да представлява голямо удобство за един служител, но може да се превърне и в сериозна допълнителна грижа, отговорност и колкото и странно да звучи – в голямо ограничение.

Да притежавате подобно возило всъщност идва с цял куп ограничения, много от които не са дори определени от вашия работодател, а от закона, който в редица случаи определя кога и как можете да ползвате превозното средство.

Какви са плюсовете

Имайки предвид, че от 7 дни в седмицата, 5 прекарваме основно в изпълнение на служебни ангажименти, използването на служебен автомобил може да бъде голямо предимство.

Най-голямото удобство в случая е, че това ще ни позволи да бъдем изключително мобилни и ще ни предостави възможността да стигаме изключително бързо от едно място до друго.

Освен това, служебната кола ще ни спести необходимостта да амортизираме собствената си кола, която може да е много скъпа, а на нас да не ни се иска да я цапаме и износваме за да изпълняваме задължения, свързани с работата.

Какви са минусите

Има доста недостатъци, като например това, че трябва постоянно да се отчитат изминатите километри, с което вашият работодател буквално може да ви ограничи на 99% от възможността да ползвате возилото за лични нужди.

Разбира се, никой не може да ви спре от това да се отбиете до някое кафене на път от работа за вкъщи или пък да ви попречи да минете след работа през супермаркета, но едва лин ще можете да кръстосвате спокойно града.

Освен това, може да се появи въпросът и за допълнително похарченото гориво, което може ни сте използвали за да посетите баба си, което не е част от трудовата ви характеристика.

Какви са вариантите

Единият вариант е да имате един служебен и един личен автомобил. Така през почивните дни и за дълги разходки ще използвате личната си кола, а със служебната ще обикаляте единствено по работа. Проблемът тук е къде ще държите и двете, ако имате само едно парко място или един гараж.

Другото нещо, което можете да правите е да наемате кола през почивните дни, за обикаляне и за разходките извън града. Много фирми (вижте в SpeedyCars.eu) ще ви позволят да наемете кола при уникално изгодни условия, което въобще поставя под въпрос нуждата изобщо да закупувате свой собствен автомобил.