Моторни масла – какво е вискозитет на маслото

0
408
views
Вискозитет на маслото на автомобила

Една от най-важните характеристики, когато планираме покупка за смяна на моторно масло за нашия автомобил, на която да обърнем внимание е т.нар. вискозитет.

За жалост малко хора всъщност осъзнават какво значи този показател, когато гледат характеристиките на популярните у нас автомобилни масла и днес от Plama.bg ще се постараем да дадем малко повече информация по темата.

Какво значи вискозитет на маслото?

Т.нар. вискозитет на смазочните продукти, предназначени за гарантиране и подобряване работата на двигателя предоставлява коефициент, който информира потребителите за това колко „течно“ е даденото вещество.

С други думи колко лесно се излива течността при фиксирана температура, която резонно може да варира и така да променя характеристиките на течността.

Най-често маслата биват наричани по-леки и по-тежки. Това название не е лишено от смисъл с оглед факта, че вещество с по-ниска плътност и вещество с по-висока такава при еквивалентен обем имат различна маса.

По-леките масла често наподобяват плътността на водата, докато по-тежките наподобяват изливане на олио или дори мед. Резонно тези два типа автомобилни смазочни продукти имат и различно предназначение.

По-леките масла са подходящи за по-студено време, както и при нужда от намаляване на триенето, което механичните компоненти на двигателя генерират.

По-тежките или по-плътните от друга страна се използват при значително по-високо налягане на течността и по-високи температури т.е. при по-сериозно натоварване на двигателите или други механични компоненти.

Коефициентът на вискозитет на маслото дава информация за това, колко лесно то се прецежда до механичните компоненти на системата, която го използва, а също така и необходимото му време за обратното прецеждане през филтъра обратно към двигателя. Логично, колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-лесно, разбирайте за по-малко време се случва въпросният процес.

Накратко казано, колкото по-висок е вискозитетът на маслото, което използвате, толкова по-високи натоварвания, включително налягане може да издържи то.

Ключово е да споменем, че именно този компонент в характеристиките на един смазочен продукт е факторът, който го определя като подходящо или не за движещите се елементи на съответната механична система или двигател.

С оглед на по-горната информация не е трудно да се заблудим, че по-големия коефициент значи по-добро представяне на двигателя.

Добре е да си дадем сметка, че използването на масла с по-висок вискозитет в опит да гарантираме пиково представяне могат да се окажат лоша идея, подобна на тази да използваме масло с прекалено нисък вискозитет, което не е подходящо за съответната система.

Ако търсите качествени моторни масла за вашия автомобил или дори за целия ви автопарк, не пропускайте предложенията нa Плама. Без значение дали търсите автомобилно или корабно масло, антифриз или течност за чистачки – имаме го!