Mr. Robot / Г-н Робот – Сезон 1

0
2634
views

Екип

Режисьор – Сам Измаил/Sam Esmail („Момичето с драконовата татуировка“)
В ролите: Рами Малик/Rami Malek; Крисчиън Слейтър/Christian Slater; Майкъл Джил/Michel Gill; Едуард Джеймс Хайлънд/Edward James Hyland, Карли Хана Чейкън/Carly Hannah Chaikin
Държава: САЩ
Година: 2015
Времетраене: 65 мин./епизод
Серии: 10
Оценка на IMDb: 8.7

Сюжет

Елиът (Рами Малик) е гениален млад компютърен специалист, живеещ сам след смъртта на баща си. През деня работи във фирма за кибер-защита наречена „Безопасност“, която обслужва големите американски корпорации. През нощта, той е просто хакер, дрогиращ се с умерени дози морфин и разкриващ мръсните тайни на хората, чрез компютърните си умения. Самотен, ползващ консултации на психо-терапевт, независим от парите и ежедневните обществени проблеми, Елиът е обречен да бъде изолиран и да използва наркотици. Защото за обществото той не е „нормален“ – няма Facebook, вярва в голямата конспирация и поставя всичко под съмнение. Вселената си прави иронични шеги с неговото съществуване – ненавиждайки големите корпорации, които защитава с работата си, той е принуден да работи за тях. Всичко това в комбинация с неговата самота и безразличие, го правят един съвсем незабележим младеж в тълпата.

До момента в който работата му не го сблъсква с тайно хакерско общество fSociety – еквивалент на днешната група Anonymous. Те се борят срещу най-голямата корпорация в света E Corporation (Evil Corporation), която държи живота на част от обществото с тяхната глобална инфраструктура и дейност – банки и кредити, храна и напитки, продукти, здравно обслужване, осигуровки, производство. Поканен от това общество, Елиът се бори вътрешно, кое хапче да избере – червеното или синьото („Матрицата“). Тази борба го отвежда до неочаквани решения, обрати, напрежение и спиращи дъха сцени. А краят на сезона е такъв, какъвто трябва да бъде – неочакван.

Филмът показва колко зависими сме от дигиталният свят и как това може да се отрази за нашето съществуване. Финансовата криза предизвикана във филма, не става заради капиталовите пазари (както стана в реалният живот), а е „революция“ на хакерите и техните тайни общества. Но дали е точно така?

Моето мнение за Mr. Robot / Г-н Робот – Сезон 1

Гледал съм Рами Малик в един или два филма, и със сигурност в едни комедиен ситком („Войната в къщи“). Приятно изненадан съм от сериозното му актьорско присъствие и съм почти сигурен, че е изиграл ролята на Елиът с голямо удоволствие. За неговият талант явно са подходящи сериозни и драматични роли, роли на истински неудачници, или серийни убийци.

Продължавам да смятам, че Крисчиън Слейтър не е най-удачният вариант за образа, който играе, което не означава, че го е изиграл лошо. Напротив – за него знаем, че е доста способен актьор, въпреки че, понякога избира роли, които просто не са за него. Предполагам, че не е бил първият избор на режисьора за това негово превъплъщение.

Карли Хана Чейкън (Дарлийн) е може би откритието на Сезон 1 (заедно с Рами Малик разбира се). Да успееш да оставиш в съзнанието на зрителя, че си брутална и луда кучка-хакер, а в края на филма да промениш същността си, като загрижена приятелка се изисква доста талант.

Има неща, които не ми харесват в сценарият на филма. Не знам защо, но въпреки „хубавият край“ (за мен) на филма, не мога да се съглася с режисьора, че задължително за да направиш този финансов крах, трябва да си шизофреник или да имаш раздвояване на личността. Въпреки че, целият сюжет се гради върху не „нормалният“ Елиът, изведнъж той отново е заклеймен като „ненормален“ от самият режисьор. Т.е. въпросът, който не ми дава мира е – трябва ли да съм шизофреник за да хакна една система? Защо трябва да използваме имена за хора и да им слагаме етикети, ако не отговарят на изискванията на обществото?

Всъщност, не ми харесва идеята, че хакерите са едва ли не едно „пропаднало“ общество от наркомани или хора, които няма какво да правят и по цял ден се размотават по улиците.

Има нещо, което ми хареса много. Най-после в американски сценарий да има различен поглед върху някои от разследващите институции в САЩ – ФБР. Толкова са явно зле (според режисьора), че въобще не им е отделил и секунда във филма. Ще видим във втори сезон!

В крайна сметка препоръчвам да се гледа този сериал. Просто защото в него ще намерите другото си аз – това, което иска да промени света, но няма смелостта да го направи.