Туризъм в Панагюрище – какво да видим и кога?

0
4102
views
туризъм в панагюрище

Когато кажем Панагюрище, първата асоциация на повечето от нас е Панагюрското Златно Съкровище. И как да не е, като то е едно от най-ценните и красиви, намирани някога в Европа. Но знаете ли, че има толкова много неща, които да се видят в средногорският град и си заслужава пътя до него. Сега ще ви разкажа точно за тях.

Празника на града – 1-ви и 2-ри май

Не се заблуждавайте по датата – няма нищо общо с празника на труда. Просто по нов стил 2-ти април се пада на 1-ви май. Тогава се чества годишнина от Априлското въстание. Града е пълен с хора от цяла България.

През деня в следобедните часове, на мемориалния комплекс „Априлци“ се прави възстановка на панагюрското опълчение през далечната 1876 г. (виж снимката по-долу)
туризъм в панагюрище

Вечерта се извършва тържествена заря-проверка в памет на загиналите през април 1876 г.
На следващият ден почти цялото мнозинство отива на местността „Оборище“ (на 5 км. от града) – там, където е основано и проведено първото Народно събрание в историята на България. Има танци, песни, забавления, храна и различни състезания.

Панагюрското златно съкровище – оригинал, до 13-ти май.

От 13-ти април до 13-ти май оригиналът на Панагюрското златно съкровище се излага в историческият музей на гр. Панагюрище в специално изработен по последни световни стандарти трезор за посетите. Всеки може да го види, да се снима с него или да си закупи сувенир от официалният магазин на трезора.

Световно първенство по фойерверки – края на м.май

Единственият кръг от световното първенство по фойерверки се провежда именно в Панагюрище. Всяка година към края на пролетта (месец май) за три дни небето над Панагюрище „гори и пада“. Няма друго място в България нито какъвто и да е празник в държавата, който да предложи това, което се случва там.

Три дни рок и поп на сцената на главният площад, придружени с участието три отбора (държавни), които всеки за около пет минути показва най-доброто от най-доброто през последната година в света на пиротехниката. Интересен е регламента – освен, че трябва пет минути да правят заря, тази заря трябва да е под съпровод на музика и съответно формата, височината и визията на зарята, трябва да отговаря на тоновете, ритъма и духа на музиката. Само си представете заря под музикалният съпровод на AC-DC „Thunder“ (в същност, точно такава имаше преди две години).

Отделете 5 минути и изгледайте цялото видео по-долу от участието на Русия през 2016 г. Така ще придобиете по-голяма представа за случващото се

Панагюрище през цялата година

Ако не искате да посетите мероприятията по-горе, провеждащи се в града, а просто да дойдете в Панагюрище през който и да период в годината, ето как да си запълните времето:
– посетете мемориален комплекс „Априлци“ – извисяващ се от прословутото Маньово бърдо (черешовото топче е гръмнало от там) вие ще имате достъп до един уникален поглед над цялата местност и целият град. Историята на Априлското въстание е разказана през целият път докато изкачвате комплекса;
– местност „Оборище“ – там, където се е провело първото българско народно събрание. Пътеките, които водят до обозначеното място са осеяни с патриотични цитати през 200-300 метра.
– Градски исторически музей – запознайте се с оригиналните традиции, муниции, униформи и история на априлското въстание.
– Къща-музея на Райня Княгиня – там където е живяла и тайното скривалище в къщата, където е шила знамето на революцията, и извезала прословутите слова „Свобода или смърт“;

За любителите на туристически маршрути, Панагюрище и околията предлагат изобилие от възможности – исторически маршрути, еко пътеки и десетки хижи.

Градът се поддържа от общината чист и спретнат. Съвременна архитектура и възможности за спорт, и отдих. Това е един от най-богатите градове в България, който е икономически независим и стабилен. В града няма безработица, защото няколко възлови дружества предлагат работа на хора от Панагюрище, Пазарджик, Пловдив и София. Сред тях са:
– МОК „Асарел-Медет“ АД – най-големият медодобивен комбинат на балканите. Поддържа собствени паралелки за минно-добивната промишленост в града, средно-специално образование;
– „Оптикоелектрон Груп “ АД – най-големият оптичен производител на балканите. Поддържа собствени паралелки за оптика и механика, средно-специално образование;
– „Ритон-П“ – лидер в производството на мъжки, дамски ризи и блузи. Поддържа собствено училище за шивачи в града; Средно-специално образования
– „Яна“ АД – сигурен съм, че във всеки дом в България има по една кърпа, халат или хавлия от завода за хавлии в П-ще.
– „Клип Щанц“ ООД – завод за машиностроене и уредостроене. Висококачествен производствен потенциал, оценен по достойнство от германският пазар.

Отделно в града функционират десетки дружества специализирани в производство, машиностроене, търговия и услуги. Безработица няма.

Хотели, къщи за гости, ресторанти, барове и дискотеки

Всичко това го предлага Панагюрище. Хотелското настаняване е на ниво не само сред най-големите хотели в града, а и сред по-малките такива и къщи за гости. През годините в Панагюрище се провеждат редица състезателни мероприятия (рали „Средна гора“, високопланински автомобилен шампионат „Панагюрище“) и различни световни първенства (световно първенство на мажоретни състави), което е причина малките хотели и къщи да бъдат конкурентни, и да обновят базите си.

В Панагюрище има десетки ресторанти с прекрасна българска и международна кухня.

Пълна информация за града, туризма и хотелските възможности, може да получите от сайта на общината – panagyurishte.org

Добре дошли в Панагюрище – едно китно и спокойно българско градче, което ще ви изуми с необятният си потенциал.