Защо да инвестираме в link building?

0
2044
views
защо да инвестираме в link bulding

Link building в дигиталният маркетинг означава изграждане на връзки. По-точно изграждане на интернет връзки. В зависимост от гледната ви точка, линковете биват входящи и изходящи. Ако изходим от позицията на Blogalizator.com, то следователно:

Входящи линкове (inbound links) са тези които от друг сайт водят към сайта Blogalziator.com

Изходящи линкове (outbound links) са тези, които от Blogalizator.com водят към друг уеб сайт в Интернет.

Ето затова линковете се определят в зависимост от позицията от която ги разглеждате. Но важно ли е да инвестираме в link building стратегия за да успее нашият онлайн бизнес или уеб сайт? За да отговорим на този въпрос, ще трябва да направим още няколко разяснения.

Линкове от уеб сайтове с доказан рейтинг и история

Не е лесно да получиш качествени линкове. Точно такива са ви нужни за да успеете в дигиталният маркетинг. Пред търсачките стойността на линк идващ от стар и с висок рейтинг домейн е в пъти по-голяма от линк, идващ от новичък сайт с не толкова голяма история, и съдържание.

Което не означава, че ако Facebook и Twitter са доказани домейни, линковете които споделяте ще помогнат значително за link building стратегията ви. Ще помогнат, но не толкова, колкото очаквате.

Не е достатъчно само линк

Не е достатъчно само линк с ключовата дума. Трябва да предоставите заглавие на въпросният линк (title=“Заглавие на линк“) и да му кажете какво да прави (DoFollow или NoFollow).

DoFollow е всеки един стандартен линк, който сте направили. Текст и линк, нищо повече. Самата команда се отчита от роботите на търсачката (Google), като сигнал да повишат рейтинг на сайта, към който води този линк. Дали ще го направят – зависи от търсачката.

NoFollow е обратното на DoFollow. Но тогава възниква въпроса – защо да използваме NoFollow линкове? Запомнете – има ефект и от това, да не даваш рейтинг на външен сайт. Трябва да балансирате тези команди в изграждането на линкове. Например – защо е необходимо да давате DoFollow команда на линка, ако той ще води до Facebook? Милиони линкове се изпращат до Facebook ежедневно. Смятате ли, че и вашият линк е необходимо да бъде DoFollow, като имате в предвид рейтинг на Facebook? Не разбира се. По-добре запазете това за някой друг сайт с качествено съдържание. Командата за NoFollow се задава в самият код на линка, като тя е: rel=“nofollow“

Сега, когато знаете всичко това е време да отговорим на въпроса

Защо да инвестираме в link building?

В същност – ние вече отговорихме. Колкото повече качествени линкове изграждате, които да водят до сайта ви, толкова повече повишавате неговият рейтинг, което автоматично означава, че той ще бъде много добре класиран в резултатите от търсенето на търсачките.

Няколко съвета как да получите качествени обратни връзки към вашата страница

1. Пишете качествено съдържание – това ще провокира хората да предоставят линк към вашият блог или страница, ако съдържанието има смисъл и висока стойност за потребителите.
2. Предоставяйте линкове към други страници – ако искате да получите линк от друго място, направете линк към същото това място. Не винаги обаче това се получава.
3. Пишете коментари в други блогове и страници.
4. Потърсете професионалисти, които да изготвят качествено съдържание за вашият блог, или за други интернет страници.
5. Пишете за казуси с които сте решили даден проблем на ваш клиент.
6. Правете инфографики.
7. Правете презентации в SlideShare и други подобни уеб платформи.
8. Може да помолите вашите потребители да правят ревюта в страницата ви.
9. Правете взаимоотношения с други уеб колеги.
10. Включете „Tweet This“ връзки в съдържанието си.

И много, много други възможности.

Авторски права: снимката е предоставена от Upshotcommerce.com