Защо риселър хост, ако управлявате няколко уеб сайта?

0
1955
views
риселър хост

Ако управлявате няколко сайта, много често ще ви се налага да си задавате въпроси свързани с доставчика на хост за тези проекти. За да решите основният проблем т.е. цялото управление да става с един хост акаунт има няколко възможности. Има и друг проблем – съществува вероятност да не разбирате от поддръжка на сървър или от това, какво трябва да прави сървъра за да функционират правилно сайтовете ви. По-долу ще ви представя една от тях, а именно защо да изберете риселър хост за вашите проекти?

Параметри на риселър хост

Различните компании предлагат различни конфигурации и възможности. От сървъри с ограничен HDD, трафик, пощенски кутии, addon domains, под-домейни и др., до сървъри с неограничени възможности. Моята препоръка е да търсите риселър хост програми с конкретни параметри – за начало. Не е необходимо да закупувате неограничени възможности, при положение че, разполагате с пет уеб сайта с неголям обем.

Двете основни неща, които трябва да си изясните от самото начало са: какъв обем като информация да поема хард диска на сървъра и какъв обем като информация да има като трафик. Това ви е основата.

Предимства на риселър хост програми

С такава програма имате възможност да управлявате неограничен брой сайтове от един акаунт. Може да конфигурирате различни настройки за всеки един сайт ръчно и да следите тяхното развитие. Например, ако единият уеб сайт е с използвано пространство 385 МB от възможностите на сървърният хард диск,може да го настроите на 3 GB, а друг уеб сайт с 2GB обем да го направите 5GB. Това е основното предимство – решениета ги взимате вие и не плащате за нещо, което няма да използвате.

Друго предимство е поддръжката. Много компании, да не кажа вече всички, предлагат безплатна поддръжка за срока на използване на програмата. Така гарантирате не само за вашите проекти, но и за тези на клиентите, които обслужвате.

Да не забравим и цената. Ако годишно плащате по 2000 лв. за хост на всичките уеб сайтове, с риселър хост програма тази сума ще намалее минимум с 30%. Отделно, различни компании предлагат и допълнителни стимули за да се възползвате от техните предложения, като брандиране на cPanel, IP адреси или CDN.

В крайна сметка, възможностите и предимствата са много, но основното е – свободата да управлявате от един акаунт всичко, на ниска цена и 24/7/365 безплатна поддръжка. Това ви спестява време, ненужни допълнителни пароли, различни бази с данни на различни места и др.

Недостатък на риселър хост програмите

Тези програми не стават за онлайн продажба. Както и да го смятате, нямате шанс да дадете по-евтина цена от тази на хостинг компанията. Това са къстъм решения в ситуации в които обслужвате няколко клиента и не е тяхна работа да знаят цените на хост плановете в България. Просто ви се доверяват и са доволни. Т.е. не можете да се конкурирате на онлайн пазара.

Друг недостатък е причината поради, която сте станали риселър – всичко на един акаунт. Т.е. падне ли сървъра или бъде атакуван, падат всичките сайтове. Цялата ви информация е на едно място и този вариант не е за пренебрегване. Въпреки, че гаранция няма никога за нищо. същото може да се случи и при няколко хостинг акаунта.

Моят съвет е следният: ако искате да управлявате проектите си от един акаунт, купете риселър хост план за целта. Рискове винаги има, но пък ще си спестите излишно архивиране на информация, съобразена с конкретен сайт и конкретен хост.
*Източник на снимка – host-consult.net