Как да изберем консултант за дизайн и декорация на жилище?

1
2149
views
дизайн и декорация на жилище

Решението за това, как да изглежда домът ни е изцяло наше. Ние имаме в представите си реална визия какво трябва да се промени, как и по какъв начин. Много често обаче се нуждаем от консултант, който да помогне във взимането на това решение. За това ще разкажем днес – как да изберем консултант за дизайн и декорация на жилище?

Умението да консултираш и продаваш са две различни неща

В България има големи търговски вериги за дом и градина. Те са необходимост, защото голяма част от българите искат веднага да направят нужната промяна. Когато това е необходимо отиваме да пазаруваме там. Има богат избор и почти всичко е налично като решение. Един от проблемите с който съм се сблъсквал е обслужването и най-вече липсата на компетентност. Проблемът е че, консултант – продавачите нямат интимното усещане за това, какъв ефект търсите във вашият дом. Много пъти съм обяснявал как искам да изглежда една стая, но те единствено ми предлагат избор от решения. Аз обаче имам нужда от помощ в дизайна, в правилното функциониране на дизайна, перспективата или усещането за пространство.

Ето защо, първата стъпка, която трябва да направите е да вземете решение – имате ли нужда от помощ при дизайн на помещение, или вече знаете как ще изглежда то, и са ви необходими материали.

По-голяма търговска площ не означава по-голям избор

По-голяма търговска площ означава единствено по-голяма търговска площ. От кого? От всеки един магазин в града или областта. Само толкова. Пример: ако ви се налага да правите ремонт на банята започнете с търсене в Интернет по ключови думи – баня, мивка, тоалетна, биде, плочки, фаянс, гранитогрес и каквото се сетите. Защото ще установите, че съществуват търговски обекти в центъра на даден град, които могат по отношение на продуктова гама да сложи в малкият си джоб големите търговски комплекси. Факт!

Да познаваш продукта не означава да познаваш клиента.

В големите търговски вериги продължителната лична комуникация е много рядка. Това е поради следният факт – продавачите са там за да продават N на брой стоки. Те трябва да обясняват функцията на продукта, как се прикрепва, каква е гаранцията, какви са особеностите, какви са алтернативите и какви са цените. Т.е. – те познават продуктите си, но познават ли вас?

Съветът ми е да търсите не търговски вериги, а търговски обект. Там където могат да ви поканят да седнете, да предложат кафе, да ви попитат как са нещата при вас, от какво се нуждаете и как смятате да го постигнете. Това е техният начин да се докоснат до малка част от същността ви, но тя ще е началото на помощта им. Тези хора не продават стоки, те продават усещане. Те придават уникалност на продукта и винаги ще ви изтъкнат безброй вариант за избор и няма да се ограничават в наличното. Те са по-гъвкави и единствената им цел е една – вие да сте доволни. Защото най-голямата реклама за тях е вашето мнение. Така знаят (вие също), че вашето удовлетворение е следващият нов клиент, пристигнал при тях по ваша препоръка.

Позитивни хора

Търсете позитивните хора в тези процеси. Имате си достатъчно проблеми, ежедневието е изпълнено с препятствия, така че, не е необходимо консултант-продавача да ви натоварва и с неговите.

Разликата между големите търговски вериги и обикновен търговски обект е следната – при първата ситуация ще ви посрещнат по задължение (ние сме най-големите, имаме всичко и даваме хиляди левове за реклама); при втората ситуация ще ви посрещнат с усмивка (ние сме тук заради ТЕБ, добре дошъл).

1 COMMENT