Фитнесът и добрият нощен сън (как да си го осигурим с помощта на билки)

0
136
views

Всеки човек, който е решил да се посвети по-сериозно на дейности като фитнеса и спорта, знае много добре, че един от най-важните фактори за постигането на оптимални резултати е добрият нощен сън.

Между качествената почивка и спорта съществува тясна връзка, а ако факторът сън не е гарантиран, тогава резултатите могат да са преумора, тренировки без постигане на желаните резултати и липса на мотивация.

Сънят и спорта – защо е толкова важно колко спим и дали спим добре

По време на сън мускулите се възстановяват и “поправят” дребните увреждания, причинени от напрежението във фитнеса. Това се случва в резултат на процесите по синтез на протеини, които се случват именно тогава.

Ако не спите достатъчно, тялото няма да съумее да се възстанови пълноценно. За оптимални резултати са нужни поне 8 часа, а нови проучвания сочат, че след тренировка се нуждаем дори от 9 – 10 часа качествен сън.

Но както знаем, мускулите не са единствените, които се претоварват докато спим. Нервната система също е подложена на голямо натоварване, защото тя предава всички импулси.

добрият нощен сън е от решаващо значение не само за физическото възстановяване, но също така и за психическото здраве, респективно, за здравето на нервната система, която след тренировка също е претоварена.

Чай от лавандула – за да сме сигурни, че ще спим качествено

За да спите добре не е необходимо да се прави нещо много сложно. Учените са на мнение, че когато тялото е изтощено през деня, за вас е нужно само да му осигурите удобство, тишина и спокойствие. И, разбира се, достатъчно време.

Ако заспивате по-трудно или сънят ви не е толкова дълбок, можете да опитате с билков чай от лавандула. Билковите чайове от лавандула, отдавна се използват в традиционната медицина заради техните успокояващи и приспивни свойства.

Лавандулата е сред най-популярните билки, използвани за насърчаване на съня. Отварата може да подейства, като предизвикват релаксация и намали нивата на стрес преди лягане (за въздействието на лавандулата вижте на FitnesBlog.eu).

По тази причина лавандулата се счита за един от най-добрите съюзници на активно спортуващите хора, а положителният ѝ охлаждащ ефект върху нервната система само допринася за нейната изключителна популярност.