Изкупуване на катализатори – защо се налага и къде се извършва

0
47
views
Катализатори

Изкупуването на катализатори е тема, която вълнува много собственици на автомобили, тъй като в наши дни използването на подобни приспособления се е превърнало в стандарт в автомобилостроенето и на практика всяка по-нова кола разполага с подобна част.

Катализаторът (по-правилно е да се нарече – каталитичен конвертор или преобразувател) е приспособление, намиращо се в изпускателната система на превозно средство. То е отговорно за намаляване на емисиите на вредни газове в околната среда.

Той действа, като превръща токсични замърсители (например въглероден оксид, азотни оксиди и въглеводороди) в по-малко вредни вещества като въглероден диоксид, азот и водни пари.

Защо се амортизират катализаторите

Предвид начина си на работа, с течение на времето тези преобразуватели могат постепенно да се задръстят, повредят или просто да се износят, което води до намаляване на ефективността им.

Това води до необходимост от тяхната подмяна. Тук обаче идва въпросът какво трябва да се направи със старата и непотребна част, тъй като се подразбира, че една част от автомобили, дори и вече нефункционална, няма как просто да се изхвърли.

Изкупуване на катализатори с цел рециклиране

Рециклирането на каталитични конвертори се предлага от различни компании, включително компании, изкупуващи автомобили за скрап (разгледайте на KolaZaSkrap.bg), автомобилни сервизи и компании, рециклиращи черни и цветни метали.

Тези компании обикновено предлагат да изкупят използвани катализатори на справедлива цена, в зависимост от марката, модела и състоянието на приспособлението.

Какво представлява процесът на рециклиране

Рециклирането на каталитичен конвертор включва премахването на благородните метали като платина, паладий и родий, които се използват в конструкцията на катализаторите.

Процесът започва с отстраняването на катализатора от изпускателната система на автомобила. След това той се раздробява и се извлича всичко, което може. След това извлеченият материал се обработва допълнително, за да се получат благородните метали, които се продават на рафинериите за метали.

Заслужава ли си да оставим стария катализатор за рециклиране

Рециклирането на каталитичен преобразувател е прост и удобен начин да спечелите малко допълнителни пари, като същевременно по този начин допринасяте за по-екологична среда.

Както казахме, услугата се предлага от различни компании, макар и процесът на рециклиране да е винаги приблизително сходен. 

Изисквания за рециклиране на каталитичен конвертор

За да продадете каталитичен конвертор за рециклиране, има няколко изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Първо, продавачът трябва да е законният собственик на автомобила или да има разрешение от собственика да го продаде.

Второ, катализаторът не трябва да има никакви физически повреди или дефекти, тъй като повредените катализатори не могат да бъдат рециклирани. И накрая, продавачът трябва да има изрядна идентификация и документация, за да завърши сделката.