Как ръчно да обновим WordPress тема

0
1472
views
как ръчно да обновим wordpress Тема

В следващите редове ще ви запозная как ръчно да обновим WordPress тема. Съветвам ви, преди да стартирате този процес да направите един архив на базата с данни и на файловете в сайта.

1. Архив на корекции

Ако сте правили корекции в CSS или PHP файловете ви препоръчвам да им направите един архив, като ги презапишете в .txt файл и обозначите коя корекция къде се намира. Това е задължително, тъй като след обновяване на темата, тези корекции ще се изгубят. Така ще трябва да ги правите на ново, а има вероятност да не си спомните много неща.

2. Сваляне и разархивиране

Свалете последната версия на темата, която искате да обновите. Разархивирайте файловете в нея. Съветвам ви да го направите на десктоп на компютъра ви, за по-лесен достъп в последствие.
Програма, която препоръчвам за последващо обновяване е FileZilla. Това е FTP клиент, безплатна е и работи както с Windows, така и с Linux.

3. Стартиране и работа с FileZilla

Стартирайте FTP клиента (в нашият случай FileZilla). Въведете данните си за достъп до главната директория, където се намира уеб сайта. От ляво на FileZilla се визуализира информацията и разположението на файловете във вашият локален компютър, от дясно – информация и файлове на уеб сайта.
Темата, която ще обновявате е разположена в wp-content > themes > вашата тема.
Важно: папката, която е свалена и разархивирана на десктопа, трябва да се казва като папката където са файловете на настоящата ви тема. Ако темата ви на сайта се казва my_theme, то и тази на десктопа трябва да се казва my_theme.

4. Обновяване на темата

FileZilla работи на обикновен принцип – с влачене и пускане (drag and drop). Маркирайте с мишката темата (папката) от левият прозорец на FileZilla (десктоп) и влачейки я преместете в десният прозорец (вашият уеб сайт, там където е разположена настоящата ви тема). Ще се отвори pop-up прозорец, като този на снимка 1.

как ръчно да обновивим wordpress тема
Снимка 1

Маркирате Overwrite, което означава „презаписване“ и „Always use this action“, което означава, че програмата ще изпълни презаписването върху старият файл и няма да ви пита непрекъснато за това.

5. Евентуални действия в административният панел на уеб сайта ви

Евентуални, защото темата, която използвате може да няма бутон Save. Ако нямате такъв бутон в настройките на темата в административният панел на уеб сайта ви, то вие вече сте презаписали и обновили новата версия на използваната от вас тема. Ако имате е необходимо просто да отворите настройките на темата и да го натиснете.

6. Възстановяване на направените от вас промени

Както в началото споменахме, ако имате правени корекции от вас в CSS и PHP файловете, вече е време да ги проверите. Ако при обновяването те са все още там, ок. Ако ли пък не – отворете .txt файла, който направихме в началото на тази статия и следвайки стъпките, възстановете корекциите.

Това е! Отнема между 5 и 10 минути.