Баба така каза – компот със сол

0
5236
views
компот със сол

Идват едни празници през декември (януари също), които често свързваме с почивка в затоплена уютна стая около добре приготвена маса, храна и червено вино. Страхотно, но – винаги покрай такива празници сме свикнали да се отпускаме, да се нахраним едно хубаво и после да ни е тежко. Дори и така да е – няма лошо, приятно е.

Но, много често през тези периоди се получават хранителни натравяния, придружени с гадене и повръщане. Точно затова ще поговорим с днешната рецепта от типа „баба така каза“. Важно да знаете е следният факт – цялата статия е по истински случай (за жалост на мен се случи това през 2015 г.) и не е копирана, или преразказана.

Хранително натравяне през пролетта на 2015

Тогава разбрах, че имам значително чувствителен стомах. Не знам дали беше от месото, от подправките или от „майстор готвача“, но след като с жена ми вечеряхме в кв. Дружба в София, 30 минути след като се прибрахме в къщи започнаха проблемите. А те бяха следните:
– силни болки в стомаха – не можех да стоя прав;
– силни болки в стомаха – не можех и да лежа;
– силни болки в стомаха – не можех да ходя;
– повръщане;
– гадене;
– световъртеж;
– разстройство;

Най-лошото бе последното. На всеки пет минути бях в тоалетната. За 45 минути се обезводних, като за цял един живот. Ситуацията бе трагична.

В самото начало на болките в стомаха (още не бяха дошли останалите проблеми) помислих, че е просто обикновена стомашна болка, която съм имал и преди. Една лъжица ментови капки помагаше в тези случаи, но след като я взех и този път – не се получи.

Баба така каза

Бабата на жена ми беше споменавала, че тази рецепта „компот със сол“ върши чудеса точно в такива моменти. Аз, скептично настроен и невярващ, но принуден от обстоятелствата, реших да пробвам и това в паузата между две ходения в тоалетната.

Пет минути след като изпих сока на компота със сол установих, че мога да лежа на леглото свит на една страна. До този момент това беше невъзможно. Въпреки това, болките продължаваха и се принудих да звънна на Бърза помощ. Дежурната ми изреди два чувала с лекарства и каза „Ако няма подобрение, звъннете пак“????

Изпратих жена ми да купи необходимото от аптеката. Целият този период (петте минути + разговора с дежурната) траеше около 20 минути общо. Но след като жена ми излезе и бе на половината път, установих друго – освен че мога да лежа свит на една страна, мога и да се изправя, и да стоя прав, да ходя, и най-важното – не ми се гадеше. Съвсем спокойно обиколих апартамента. Да, чувствах дискомфорт, но това си беше рай, в сравнение от преди 30 минути. Усетих, че стомаха просто се успокоява.

До края на вечерта ходих само веднъж до тоалетна и успях да заспя.

Защо компот със сол?

На жена ми баба й е химичка. Освен, че пие почти редовно компот със сол, тази жена всяка сутрин пие и сок от черен бъз. Резултата – не съм я виждал болна от грип, настинка, кашлица, а е възрастна и обикаля цяла София от сутрин до вечер да си върши ангажиментите – зимата в претъпканите автобуси с 50% болни пътници.

Та тя веднъж бе споменала точно за тази рецепта – една щипка сол в буркан компот е вид „естествена и природна глюкоза“, получена по не изкуствен химичен път. Разбира се почна да ми обяснява структурата на глюкозата, но да си призная – нищо не разбирам от химия.

Препоръки

1. Рецептата е точно тази, спомената в предходния параграф – една щипка сол в буркан с компот;
2. Не яжте плодовете от компота, просто изпийте сока, след като хубаво разбъркате и позволите на солта да се разтвори в течността;
3. Изпийте целият сок, не оставяйте на половина.
4. Избягвайте компоти от плодове с власинки, например – праскови. Просто защото на 100% ще попадне власинка в стомаха ви, а те го дразнят и удължават процеса на гадене и дискомфорт.

Това е простичката рецепта. Внимавайте по празниците, веселете се, и дръжте под ръка поне един буркан. 🙂