Защо да правим маркетинг в социалните мрежи?

0
2143
views
маркетинг в социалните мрежи

SMM или Social Media Marketing, или маркетинг в социалните мрежи е понятие, което се използва през последните години доста често от маркетинг специалисти в България. Най-вече от специалисти в дигиталният маркетинг. Ето топ 5 причини да правим маркетинг в социалните мрежи:

ДИРЕКТНА КОМУНИКАЦИЯ

Мечтата на всеки търговец е директна връзка със своите клиенти. Този тип маркетинг дава това предимство, защото бизнесът може да комуникира директно с всеки един клиент по отделно, да му представя продукти или услуги. Може да му решава проблеми, като не е необходимо клиента да ходи от точка А до точка Б.

БЕЗПЛАТНА РЕКЛАМА

Преди идването на социалните мрежи, това ставаше чрез радио, печат и телевизия. Facebook, Twitter, Google+ и редица други промениха условията. Сега е достатъчно да имаш количествена фен маса в твоите профили, и можеш да споделяш безплатно. Идеи, продукти, услуги, промоции, оферти и др. Каквото искаш.

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

Социалните мрежи пак имат своето предимство, дори и в платената реклама. Цената за този тип комуникация е по-евтина в сравнение с другите канали. Разликата е, че понякога ефекта от този тип реклама е по-добър от радио, телевизия или преса. Т.е. ниска цена-високо качество. Ако си заделил 40 000 лв. за телевизионна реклама, представи си какво ще направиш с половината пари в мрежата. Ще „счупиш“ интернет! 🙂

КОНТРОЛ

Предимствата да правите маркетинг в социалните мрежи растат непрекъснато. В Twitter и Facebook например имате пълен контрол върху кампанията си. Може да увеличавате бюджета непрекъснато, или обратното. Да променяте таргет, географско положение. Да избирате аудитория – пол, години, образование и др. Можете да променята дните на излъчване, часовете и кога да не се прави. Къде другаде имате този контрол?

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МОНИТОРИНГ ВЪРХУ МАРКЕТИНГ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Хайде да сравняваме. Вашата телевизионна, печатна или радио реклама знаете ли колко човека са я видели? А от къде, кога, на колко години са, от какво се интересуват, казали ли са на друг за вас? Не. Вие разчитате на пийпълметричните данни на известни и неизвестни компании, които публикуват информацията веднъж на ден, седмица, месец и прочие. А вярна ли е? Не знаете. Може да е манипулирана!

В социалните мрежи не само получавате отговор на всичко това, зададено като въпроси по-горе, но и повече. Получавате въпросният мониторинг сега – във всеки един момент.

Дори и в 3.00 сутринта! 🙂