Моторни масла – какво е вискозитет на маслото

0
1808
views
Вискозитет на маслото на автомобила

Една от най-важните характеристики, когато планираме покупка за смяна на моторно масло за нашия автомобил, на която да обърнем внимание е т.нар. вискозитет.

За жалост малко хора всъщност осъзнават какво значи този показател, когато гледат характеристиките на популярните у нас автомобилни масла и днес ще се постараем да дадем малко повече информация по темата.

Какво значи вискозитет на маслото?

Т.нар. вискозитет на смазочните продукти, предназначени за гарантиране и подобряване работата на двигателя предоставлява коефициент, който информира потребителите за това колко „течно“ е даденото вещество.

С други думи колко лесно се излива течността при фиксирана температура, която резонно може да варира и така да променя характеристиките на течността.

Най-често маслата биват наричани по-леки и по-тежки. Това название не е лишено от смисъл с оглед факта, че вещество с по-ниска плътност и вещество с по-висока такава при еквивалентен обем имат различна маса.

По-леките масла често наподобяват плътността на водата, докато по-тежките наподобяват изливане на олио или дори мед. Резонно тези два типа автомобилни смазочни продукти имат и различно предназначение.

По-леките масла са подходящи за по-студено време, както и при нужда от намаляване на триенето, което механичните компоненти на двигателя генерират.

По-тежките или по-плътните от друга страна се използват при значително по-високо налягане на течността и по-високи температури т.е. при по-сериозно натоварване на двигателите или други механични компоненти.

Коефициентът на вискозитет на маслото дава информация за това, колко лесно то се прецежда до механичните компоненти на системата, която го използва, а също така и необходимото му време за обратното прецеждане през филтъра обратно към двигателя.

Логично, колкото по-нисък е този коефициент, толкова по-лесно, разбирайте за по-малко време се случва въпросният процес.

Накратко казано, колкото по-висок е вискозитетът на маслото, което използвате, толкова по-високи натоварвания, включително налягане може да издържи то.

Ключово е да споменем, че именно този компонент в характеристиките на един смазочен продукт е факторът, който го определя като подходящо или не за движещите се елементи на съответната механична система или двигател.

С оглед на по-горната информация не е трудно да се заблудим, че по-големия коефициент значи по-добро представяне на двигателя.

Добре е да си дадем сметка, че използването на масла с по-висок вискозитет в опит да гарантираме пиково представяне могат да се окажат лоша идея, подобна на тази да използваме масло с прекалено нисък вискозитет, което не е подходящо за съответната система.