Oнлайн проверка на глоби и задължения

0
21680
views
Проверки на глоби в КАТ онлайн

Ако сте получили фиш или акт за нарушение на правилника за движение по пътищата или просто имате съмнение, че може да имате задължения към КАТ, най-лесният начин да разсеете или потвърдите притесненията си е като посетите онлайн системата за проверка на глоби и задължения към КАТ.

В секция „Транспорт“ на онлайн изданието за новини Gradski.bg откриваме подробна информация за възможностите на тази онлайн платформа, както и услугите, от които можем да се възползваме в нея.

От какво можем да се възползваме

Онлайн системата на КАТ предоставя редица услуги, от които можем да се възползваме, а най-основните включват:

  • Проверка за глоби по ЕГН;
  • Проверка по регистрационен номер;
  • Проверка на задължения;
  • Проверка на хартиен или електронен фиш;
  • И всякакви други административни услуги;

Освен, че можем да разберем дали сме длъжници към „Пътна полиция“, онлайн системата ни предоставя възможност да изчистим задълженията си посредством банков превод.

За целта е нужно да бъдат въведени данните от наказателното постановление или фиша, трите имена и ЕГН-то на задълженото лице, точният размер на глобата, както и данните за банковата сметка, по която ще се нареди преводът (най-често са посочени върху самия акт/фиш).

Няколко съвета при използването на онлайн системата

Въпреки всичките си предимства, системата разполага и с някои недостатъци. Един от най-видимите е, че дори да бъде изчистено плащане в системата на КАТ, въпросното задължение може да продължи да фигурира в някоя от другите системи на държавните институции.

Така например, шофьор изпаднал в абсурдна ситуация, в която е платил своите задължения към КАТ, посредством онлайн системата им, но впоследствие системата на Националната агенция по приходите (НАП) отчела, че той все още дължи сумата по въпросния фиш.

На шофьорът му се наложило да отиде до КАТ, да си извади служебна бележка, която потвърждава че няма задължения, след което да отиде в НАП и да я депозира.

В крайна сметка онлайн системата за проверка на глоби и задължения към КАТ определено е стъпка в правилната посока, но със сигурност има още неща, които трябва да се изглаждат.