Качествени первази и корнизи за стени

0
4876
views
качествени первази и корнизи

Декорацията на дома винаги е била неразделна част от мислите на българина. Установил съм, че ние обичаме да надграждаме интериорите си идеи. Дали поради липсата на финанси или време, но винаги се получава, като един дълъг процес.

През последните години имах удоволствието да се сблъскам лице в лице с различни корнизи и первази. Говоря за качествени первази и корнизи за стени, които са изработени от полиуретан или стиропор.

Двете основни марки на българският пазар са Orac Decor и Mardom Decor. Първите са белгийски, вторите са полски. Няма да ги намерите в големите вериги магазини за дом и градина, тъй като не са като предлаганата в тях некачествена масовка. Спомняте си статията „Как да изберем консултант за дизайн и декорация на жилище?“, нали?

Основни неща, които трябва да знаете за первази и корнизи

Корнизите са предназначени за горната част на една стена, т.е. там, където се съединява стената с тавана. Голяма част от корнизите позволяват залепването им към двете повърхности, но има и такива, които се лепят само за стената. Много често това са корнизи за скрито осветление.

Первазите са предназначени за долната част на стената, т.е. там, където се съединява стената с пода. За разлика от корнизите, первазите за под се лепят само върху стената, а не върху стената и пода.

И двата продукт имат дължина, височина и дебелина. За двата продукта, както и за двете марки важи правилото – дължина между 2.00 – 2.40 м., различна височина – от 4 см. нагоре, и различна дебелина – от 1 см и повече.

Всички тези продукти имат различни декоративни елементи, форма или гъвкавост (има т.нар flex первази и корнизи, които имат голям ъгъл на огъване, за по овални стенни форми).

Каква е разликата между Orac Decor и Mardom Decor

Както всеки един конкурентен бизнес в момента, разликата не е голяма. Имам в предвид – като качество на продуктите и материали за производство, почти няма да намерите. Основната разлика идва от факта, че Mardom Decor е малко по-евтин бранд (не е голяма разликата). За сметка на това пък, световният лидер в този тип производство е доказаният Orac Decor.

Който и от двата продукта да изберете, трябва да знаете едно – доставките са в срок, бързи и има взаимнозаменяемост на двата продукта, т.е. ако един модел го няма при едните, при другите ще го има. Също го има и обратната взаимнозаменяемост – ако ви хареса единият модел, но ви се струва скъпичък, може да го откриете като разновидност в другата марка, но малко по-евтин.

Как да изберете качествени первази и корнизи за стени?

Когато посетите шоурума на бул. Ал.Малинов, ет.2 в София, трябва да сте готови с отговорите на следните въпроси:
1. Колко са високи таваните Ви в къщи (за корнизи и первази)?
2. Ако искате корнизи, какви да са те – за скрито осветление или обикновени, от стиропор или полиуретан? Имайте в предвид, че стиропорните корнизи са винаги по-евтини, заради материала (за корнизи).
3. В момента ли тече ремонта в къщи, или го предвиждате за в бъдеще (за корнизи и первази)?
4. Колко линейни метра са Ви необходими (за корнизи и первази)?
5. Какво е разстоянието (фугата) от края на подовата настилка до стената? Това е важно за да се определи дебелината на подовият перваз (за первази).
6. Имате собствен майстор, който ще ги монтира, или ще търсите специален (за корнизи и первази)?

Във всеки един случай, ако част от въпросите не са ви ясни, консултант-продавачите ще ви помогнат веднага на място.