Топ 5 съвета за чиста фурна

0
2106
views
Почистване на домашна фурна -трикове и съвети

Кухнята е безспорно едно от най-посещаваните места у дома. Кухнята е и сред стаите, които се „захабяват“ най-бързо и имат нужда от редовна поддръжка и често почистване.

Не става дума единствено за почистване на самото домашно помещение, плодовете, масата и други повърхности, които често за замърсяват. Уредите са сред предметите тук, които използваме често, което налага и тяхната честа поддръжка и качествена грижа, за да отвръщат и те със своята функционалност.

Един от най-често замърсяващите се уреди у дома е фурната. Тя е и сред най-нужните елементи от една кухня, тъй като именно чрез нея приготвяме ястия за цялото семейство. Да изчистим фурната от сериозните петна, резултат от готвенето не е никак лесна задача.

Ето и едни от най-популярните и ефективни методи, с които можем да си осигурим чиста среда за приготвяне на печени ястия:

Сода бикарбонат и нейните супер почистващи сили

Тази съставка е сред най-качествените и добри решения за почистване нa фурната ефективно и достатъчно бързо. Содата е начин и средство за почистване по натурален начин десетки неща в един дом. Универсалността й е резултат от нейните свойства и достъпност. Именно затова тя е способна да се справи и с наслояванията във фурната и то доста бързо и лесно.

Как работи? Първоначално загрейте леко фурната, след което я оставете да се охлади. Когато температурата е сравнително смесете малка чаша със сода с вода, за да се получи разтвор, подобен на гъста паста.

Нанесете пастата на тънък слой по стените а фурната внимателно. Внимавайте, когато правите това около специалните елементи, които може да са налични там. Докато содата е все още по стeните и третираните с нея петна, напръскайте с помощта на спрей бутилка оцет.

След като оставите сместа да подейства кратко време, използвайте влажна кърпа и нежно забършете всичко, което е останало след процедурата. Съберете сместа от стените на фурната и ще имате идеално чиста фурна, готова за следващото ви ястие.

Кой е най-лесният начин да почистим фурната?

Един от най-достъпните и лесни начини за почистване на фурната е с помощта не на нещо друго, а на водата. Нейните супер сили ще бъдат в помощ в задачата по почистването на фурната и ще се справят с някои от най-неприятните петна и остатъци от процеса на готвене.

На практика не водата в истинския си вид, а силата на парата спомага за лесното почистване на фурната. За да бъдем точни, трябва да уточним, че този метод за почистване на фурната с помощта на парата върши работа предимно за не особено изцапани фурни. За такива с по-сериозни остатъци от готвенето ще се наложи да използвате и по-стратегически методи.

Като за начало поставете голям термоустойчив съд с вода във фурната. Уверете си, че го поставяте на най-ниското ниво вътре. След това включете фурната на възможно най-високите градуси, за да успее водата да се загрее достатъчно много в рамките на половин час. След това оставете температурата на фурната да спадне, но без да отваряте вратата й.

Вземете влажна кърпа или парцал, след което с тяхна помощ забършете цялостно повърхността на фурната. Парата, в която се е превърнала горещата вода би трябвало да е свършила своята робота и да е премахнала всички нежелани петна и остатъци, резултат от готвенето.

Към част 2 на „Топ 5 съвета за чиста фурна„.