Принципите, които са важни при смяна на маслото

0
2215
views
Смяна на масло от SpeedAutoBG

Както всяка една вещ, всеки автомобил иска солидно количество грижи, които се изразяват във време, внимание и пари. Това е цената ако искаме да имаме и да разчитаме на надеждна кола винаги, когато имаме нужда от нея. Една от основните процедури (след зареждането на гориво и почистването в автомивка) е смяната на маслото.

Тя не е процес, който се извършва твърде често, но за сметка на това трябва да бъде правен на точно определено време и пробег на автомобила ни, според изискванията на производителя. С правилната смяна на маслото ние си гарантираме правилна работа на двигателя на автомобила, което от своя страна вдъхва доверие, когато тръгваме на път сами или със семейството си.

Но както при повечето процедури, които изисква всеки автомобил, има и такива, които крият своите трикове. Малки особености, които е добре да се спазват дори при ремонтни дейности или козметични процедури при автомобила.

Така стоят нещата и при смяната на масло. Кога трябва да го сменим? Какво представлява самата смяна на масло? Задължително ли е да се прави? Защо трябва да се сменя? Това са само малка част от въпросите, които всеки, който за пръв път се изправя пред тази задача би могъл да си задава. А правилните отговори а правилни решения на проблемите.

Най-важното, което трябва да знаем е, че маслото на двигателят трябва да се сменя задължително. Това става на точно определени периоди, описани в инструкциите за употреба на автомобила, а понякога и на самите двигателни масла. Това е една от най-важните процедури, която трябва да се извършва по автомобила.

Факторите

Не са малко и всеки един от тях влияе на износването на маслото по определен начин. Такива са времето на употреба, начинът на шофиране, условията на шофиране и други.

Препоръчителен съвет

Добре е да сменяме маслото на автомобила на около 10 хиляди километра. Заедно със смяната на маслото е нужно да смени и масления филтър. Тази смяна на масло е жизнено важна за автомобила и ще доведе до много по-дългото му използване във времето напред.

Защо да сменяме маслото на автомобила

Както споменахме едната причина и може би най-важната е, че така удължаваме живота на двигателя, респективно и този на автомобила. С времето маслото губи своите част от своите полезни свойства, които го правят надеждно за работата на двигателя.

То губи своите качества като лубрикант, които са основни за работата на двигателя. Когато маслото загуби тези свои качества механичното триене между елементите в двигателя започва да им влияе пагубно.

Ето защо смяната на маслото е абсолютно важна и дори да ви се струва, че твърде често давате парите си за тази процедура, повярвайте, във времето това всъщност ще ви спести далеч повече пари.