Покупка на апартамент – старо и ново строителство

Общество
Мъже коментират сграда от новото строителство

Ако ви предстои покупка на нов апартамент или друг тип имот ще се наложи да вземете редица решения, с които ще трябва да живеете през идните години. Едно от тях е старо или ново строителство да избера за бъдещата си покупка.

За да не съжалявате за избора си, сега е моментът да систематизирате всичките си изисквания и желания и не на последно място разбира се да поставите финансовата рамка на всичко това.

За да изберете обикновен или луксозен имот в Бояна, Драгалевци или друг столичен квартал, пред вас има не малко решения за взимане. Ще трябва да изберете локацията, размера на жилището, етаж и разпределение на жилищната площ. Но има една основна и начална точка, от която трябва да стартира вашето търсене.

На пазара се предлагат различни имоти – някои от тях са ново строителство, а други старо. Не малко хора са твърди привърженици на едното ли другото.

Тук, с помощта на експертите от Fohar.bg, ще се опитаме да ви разкажем за най-големите плюсове на двата типа строителство, като няма да ви спестим и минусите, за да може да вземете информираното решение, което ще ви предпази от разочарования.

Старо строителство – плюсове и минуси

Основните достойнства, които много хора намират тук са в доброто вътрешно разпределение. Като цяло в миналото не се е правел компромис с големината на стаите и това дава така нужния „въздух“, за да се чувствате комфортно и в същото време уютно.

Важно уточнение, че под старо строителство се има предвид жилищните сгради, построени преди 1990 година. Последвалите близо 15 години строителни дейности се славят като доста некачествени и наложилото се мнение да е избягвате сградите именно от онзи период.Реновация на сграда от старото строителство

Като основни плюсове можем да споменем и факта, че в комплексите строени преди години има добре заложени планове за големи междублокови пространства и зелени площи. Това е така, защото при строежа на един блок е имало цялостен проект за квартала и  по този начин се е избягвало презастрояването.

Като голям минус трябва да споменем това, че изборът на старо строителство означава и стари инсталации. Така ВиК, електричество, дограма и подови настилки ще са за подмяна.

Това е не само скъпо начинание, но няма как да не сте наясно, че отнема и доста време. Ако смятате, че за месец-два може да приведете апартамента в годен за обитаване вид, ви гарантираме, че това граничи с невъзможното.

Новото строителство – за и против

Няма как да не оцените колко добре изглежда една нова сграда. Още с първия поглед ще установите, че всичко е завършено и няма да се налага да се примирявате с цветовете на различната изолация на всеки етаж, което е често срещано при старото строителство.

При новопостроените сгради на практика получавате готово жилище, в което просто да поставите желаните мебели. Така няма да губите излишно време и нерви, в ремонтите на всички видове инсталации.

Някои от новите жилищни сгради са разположени в райони, които само до преди десетина години бяха разглеждани като предимно застроени с къщи и ниски строителство.

Така ако искате чист въздух, простор и все пак да сте в града, ви предлагаме да обмислите варианти като покупка на апартамент в Бояна. Не трябва да се подценява и това, че всеки нов имот има и съответната гаранция.

Така дълги години няма да се притеснявате за това дали всичко е изправно и дали няма да се наложи да правите поредния скъп и продължителен ремонт. Няма как да не кажем и за това, което притеснява мнозина, а именно качеството и локацията.

Вече споменахме за съмнителното качество на построените сгради преди 15-20 години. Но няма как да се отрече, че купувачите в момента са значително по-взискателни и просто ще подминат офертите, които са със съмнителни параметри.

Така като стандарт се наложи не само качественото строителство, но и вниманието към вътрешното разпределение на жилищната площ. За да могат да се привлекат купувачите, инвеститорите отделят и не малко внимание на неща като луксозни общи части и озеленени площи около сградите.

Идеалният вариант би могъл да се опише по следния начин – апартамент в нова сграда в Бояна, която да е част от комплекс. Така няма да имате грижа за общите части и винаги ще знаете, че лятото тревата е полята, а зимата снегът почистен.

По възможност е добре в новия ви апартамент да има вградени всички възможни „умни технологии“. Управлението на целия ви апартамент може да се осъществява само с помощта на мобилния ви телефон. Така осветлението, отоплението и всичко останало могат да се променят дистанционно по всяко едно време.

Оценка: 4.81 / 5 (131 мнения)